(8) Explosiv stillhet

stillness-hard-eyes-milene-wallin-www-milenewallin-com

DAG 8 I JYCKENS JULKALENDER

Många av hundens stress-signaler är relativt små rörelser. Förändringar i beteendet, i kropps-språket, som är lätta att missa om man inte vet vad man ska titta efter. Och det är just därför jag vill belysa dem, sprida kunskapen, så att vi kan undvika att hundar eskalerar och exploderar, undvika olyckor.

Dagens signal är just en sådan. Diffus och pågår ofta en väldigt kort stund. Det handlar om stillheten precis innan det smäller. Allt blir stilla. Nästan som på ett fotografi. Fruset i tiden. Ofta är det tyst, men ibland morrar hunden en varning. Sen smäller det.

Den här stillheten är t.ex. ofta det sista som händer innan ett hundslagsmål bryter ut. Det sista som händer innan en hund går till attack. Uttrycket “lugnet före stormen” skulle passa bra, om det inte vore så att den här stillheten är just allt annat än lugn. Det är motsatsen till lugn. Den inre stormen innan blixten slår ner, kan man säga.

Tecken man ser är:

  • kalla, hårda ögon
  • ofta ser man lite ögon-vita
  • hunden verkar stel som en pinne

Svanshållning, höjd på huvud och öronens placering beror på hundens självförtroende i den givna situationen och kan alltså variera från gång till gång, och från hund till hund.

Nedan är en bild på omplaceringshunden Nico. Nico bor temporärt hos min gamla dog-walker i London, som samarbetar med omplaceringshem i Rumänien. Hon har hundarna tills de funnit någon i England som vill adoptera dem. Jag såg den här bilden på hennes Facebook och frågade om jag fick låna den för här ser man stillheten jag pratar om. Hon hade precis tvångs-schamponerat Nico. Han försökte springa undan. När han inte klarade det bet henne i tummen, i ett försök att slippa undan, för att sedan bara stå stilla och låta henne schamponera färdigt. Sen togs den här bilden. Vi har alltså en resa genom Kamp & Flykt Systemets olika avdelningar: Först försökte hunden fly. Sen försökte han med aggressivitet ta sig ur situationen. För att sedan gå in i frys-respons. Stress på högsta nivå med andra ord.

priyas-dog

Se ögonen. Se stillheten. Det här är en hund som antagligen är både förbannad och rädd. Att provocera en hund i denna situation genom att minska distansen vore inte bara hög-risk utan också dumdristigt. När en hund lär sig att bita faktiskt fungerar; eftersom den läskiga/jobbiga/obehagliga personen försvinner när man biter, då har man ett större problem än innan hunden bitit. Hundens beteende (bitandet) blir negativt förstärkt av lättnadskänslan som uppstår i hunden när personen drar sig undan efter bettet. Dvs vi har höjt sannolikheten att han skall bita igen.

close-up-priyas-dog-nico

Det är mycket smartare att lösa denna situation genom att använda några av de signaler vi redan tittat på som att gäspa och titta bort, eller blinka långsamt och vända sig om.

Tänk på att alla hundar är olika. Somliga hänger kvar relativt länge i en del “signaler”, eller använder kanske mest vissa signaler men inte andra osv. Man måste lära känna sin egen hund genom observationer! Att filma sin hund och kolla efteråt kan vara oerhört lärorikt.

Häromdagen tittade vi på beteendet när hunden lyfter en framtass. Det är en stillhet över det beteendet också. Men inte med samma alarmerande hårda ögon och stelhet. Det är mer fokus än stillhet. En väntan, eller som sagt av-vaktan. Nedan en sekvens av tre bilder på Iggy där hon lyfter ena framtassen. Notera att tassen lyfts lite mer på varje bild, och även huvudet flyttas. Och se hur spänt bakbenet är. Jag önskar att jag fotat lite till för direkt efter det sista fotot flög hon i luften i jakt på sork.


SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG

  • Om du ser en hård stillhet i en hund behöver du agera för att undvika en potentiell olycka.
  • Kolla snabbt vart hundens fokus är. Vart tittar den? Eller undviker den att titta på något? Kanske smyg-tittar den som Nico på bilden ovan..? Allt det säger oss något om hundens inre tillstånd och känslor.
  • Flytta barn, andra hundar osv i säkerhet.
  • Var snabb men undvik yviga rörelser.
  • Om möjligt använd de signaler vi gått igenom som verkar lugnande t.ex. gäspa och titta bort, eller blinka långsamt och vända sig om.
  • Tänk på att alla hundar är olika! En del reagerar oerhört snabbt.
  • Om din hund gör utfall mot andra hundar eller människor så ta det säkra före det osäkra och munkorgsträna din hund, och kontakta en välutbildad beteendeutredare/hundpsykolog för hjälp.
  • Ibland måste man skrika till och ta i när man separerar två hundar som rykt ihop, men använd aldrig bestraffning! Läs gärna Hjälp Hunden Morrar samt Punishment Was Always Broken (på Engelska).

TACK!

Tusen tack till Priya som lät mig använda bilden på Nico! Och tack till den fantastiska designern Stefi Delly för alla fina illustrationer!

DELA GÄRNA!

Dela gärna inläggen med andra så att vi sprider kunskapen till så många som möjligt! Imorgon delar jag ett nytt tips i Jyckens Julkalender!

REFERENSER

Information om de fantastiska människor som inspirerat mig att förstå hundar bättre, och som jag använt som referenser till Jyckens Julkalender, finner du på inlägget Hjältar och Referenser.

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jag vill logga in till Braver Dogs kursplattform

Jag är medlem i Braver Dogs Målcirkel och vill logga in där

Jag vill logga in till Braver Dogs kursplattform

Jag är medlem i Braver Dogs Målcirkel och vill logga in där