Avslappnade koppelpromenader

Hur lär vi en hund att gå avslappnat i koppel? Om hunden drar i kopplet så ska man stanna, eller? Det är i alla fall rådet vi ofta får. Man skall stanna och stå blickstill tills kopplet är avslappnat och då går man framåt igen. På så vis, genom dessa konsekvenser, ska hunden lära sig att gå avslappnat i kopplet. Om det funkar så är det ju strålande, men många jag tränar med har provat detta utan att få önskat resultat. De får en jojo-hund som drar och stannar, drar och stannar. Varför blir det så? Och vad kan man göra istället?

Det jag tycker man missar med det här jojo-protokollet är att faktiskt hjälpa hunden att göra det vi vill, dvs att gå avslappnat. När hunden drar och vi tvärnitar så försöker vi (negativt) bestraffa beteendet “dra” genom att ta bort hundens möjlighet att få dra vidare framåt. Dvs vår plan är att stoppandet skall göra beteendet “dra” mindre sannolikt i framtiden. Och sen försöker man använda “gå framåt” som en belöning (positiv förstärkare) genom att man låter hunden gå framåt när kopplet är avslappnat…

Problemet med ovanstående är bland annat att vi faktiskt inte förstärker beteendet “gå avslappnat i koppel”. Vi förstärker möjligtvis beteendet “stå avslappnat i koppel”. Och när det gäller bestraffningsdelen, dvs att vi stannar när när hunden drar, ja det lär ju inte hunden vad det faktiskt är vi vill att den skall göra. Det är ju ett av “problemen” med all form av bestraffning; det främjar inte beteendet vi vill ha. 

Visst, att låta hunden dra vidare framåt är inte heller en lösning. Låter vi hunden dra så förstärks/förvärras/cementeras dragandet. 

Min erfarenhet som TTouch Instruktör är att ju mjukare vi kan hantera hunden i kopplet desto mer lyhörd blir den för vår input eftersom avslappnade muskler är mer känsliga än spända muskler. En hund som drar är ofta spänd och därmed stum och okänslig i kroppen. Vi vill vända på den steken vilket vi kan göra bland annat genom att faktiskt hjälpa hunden gå avslappnat och sedan förstärka de avslappnade beteendena med en belönings-signal följd av godbit (oftast). Kan vi få ett avslappnat steg så kan vi få två och tre steg osv, bara vi förstärker det med tydlighet. 

Så, hur hjälper vi en hund som drar att gå avslappnat? 

Lilla fina Foxy var nyligen hemma hos mig på 2 dagars Bo & Lär Träning tillsammans med sin husse John. Foxy drog i kopplet och om han gick bredvid en barnvagn blev beteendet ännu mer uppstressat. Målsättningen var att inte bara lära Foxy att gå avslappnat i koppel utan att även kunna gå lugnt bredvid en barnvagn.

Efter 2 dagars träning gled Foxy fram bredvid barnvagnen och såg ut som om han minsann aldrig gjort nåt annat. Vill du se resultatet så ligger ett klippmin instagram där Foxy avslappnat trippar fram när husse t.o.m. själv drar barnvagnen!! Nedan är 20 tips på hur du kan lära din hund gå avslappnat i koppel. 

  1. Lär din hund en Verbal Belönings-Signal. Instruktioner här.
  2. Gå avslappnat med dina armar avslappnat hängande neråt. Ofta hamnar vi upp med händerna och/eller spända i kroppen men när vi slappnar hjälper vi våra hundar att oxå slappna av. Le och tänk på nåt roligt, det påverkar din fysiologi positivt och hjälper din hund att ta det lugnt.
  3. Håll blicken fokuserad framåt, i den riktning du vill gå. Det ger hunden information om vart du faktiskt vill gå. Ofta stirrar vi på vår hund istället för att fokusera blicken framåt.
  4. Öva på en stor plats, t.ex ett fält eller en parkeringsplats. Gå lugnt i serpentiner, stora mjuka cirklar osv. Undvik att gå rakt fram i början.
  5. Så fort kopplet är avslappnat ge din Belönings-Signal och ge hunden en liten, mjuk godisbit. I början måste frekvensen på förstärkningen med Belönings-Signal & Godbit vara väldigt hög. Det kan räcka med 2 eller 3 steg. Allt beror på hur svårt det är just för din hund i stunden! Det här är JÄTTE VIKTIGT! I princip alla som kommer hem till mig på Bo & Lär Träning är för “snåla” med belöningen! Det är genom väl-tajmad förstärkning som du skapar TYDLIGHET och visar hunden vad du vill ha mer av. 
  6. I början lägger jag ofta godisen på marken, någon stans bakom mina hälar. Visa hunden så att den ser vart du lägger den och får nosa upp och äta godisen. Detta gör med upprepning att hunden börjar placera sig längre bak. OBS! Gå inte framåt förrän hunden nosat klart. Stressa inte hunden. Den måste få ta sin tid att finna och äta godbiten.
  7. När man tränat ett tag kan man börja ge godisen direkt till hundens mun och även prova att fortsätta gå medans man ger sin Belönings-Signal och efterföljande godbit. På så vis jobbar du upp flyt i beteendet.
  8. Prova att stryka på kopplet med två händer istället för att dra eller rycka när du vill få kontakt eller byta riktning osv. Denna mjuka strykning känner hunden och det gör ofta att den tittar upp mot sin person för att få mer information. Om vi då tittar dit vi vill gå och rör fötterna i den riktningen följer vår hund ofta med oss i just den riktningen. Läs mer här
  9. När hunden stannar placera dig alltid bredvid din hunds skuldra.
  10. Behöver din hund en paus så ge den det och försök att själv slappna av, dra ett djupt andetag. Uppmuntra sedan din hund att följa med framåt. Om vi hamnar framför hunden och försöker insistera på att hunden skall följa med framåt så vägrar många hundar att följa med.
  11. Säg alltid något, tex “nu går vi” när du börjar att gå igen efter att ni stått still. Var snabb med att förstärka med din BelöningsSignal och godbit när hunden gått några steg. Detta gör det tydligare för hunden, den lär sig att “nu går vi” betyder just att de är dags att röra sig framåt och du undviker att hunden står kvar när du går för att sen springa ikapp och förbi dig.
  12. Träna korta pass, och låt hunden vila, tugga ben eller leka i pauserna.
  13. Splittra upp beteendet i små steg och öka svårigheten gradvis. Vi lärde först Foxy att gå avslappnat i koppel ute på ett fält och sen på en väg. Raka, smala vägar är oftast svårast. När Foxy klarade detta introducerade vi barnvagnen i små doser.
  14. Om det inte fungerar, fundera på hur du kan göra det enklare för hunden? Hur kan du arrangera miljön så att hunden klarar det?
  15. Använd sele och ett koppel som fästs både på ryggen och fram på bringan. Det hjälper hunden att gå i balans och därmed gå avslappnat vilket effektiviserar träningen. Läs mer här.
  16. Var signal-tydlig! Med det menar jag att om du t.ex. behöver gå med hunden och inte har möjlighet/tid att träna, och inte kan undvika att den drar så måste du använda någon slags signal som gör att hunden förstår att ”nu är det OK att dra”. Det kan vara en scarf, det kan vara ett annat koppel (kopplat på ett annat vis), det kan vara en annan sele osv. Men om du ibland låter hunden dra och ibland inte utan att särskilja på dessa två beteenden, ja då kommer det bli pannkaka av alltihop.
  17. VARNING! Undvik att ha godis i handen när du tränar! Införskaffa en tränings-påse eller ha en plastpåse i fickan osv. Tränar du med godis i handen så blir det en del av signalen för hunden. Alltså det blir en del av beteendet vilket innebär att den kan gå avslappnat i koppel så länge du har godis i handen. Göm godiset!!
  18. Slarva inte med ordningen!! BelöningsSignalen kommer först sen rör du handen mot fickan och plockar upp en godis. Alltså; handen skall hänga avslappnat vid din sida tills du sagt din BelöningsSignal. Rör du handen före blir din hand BelöningsSignal istället  vilket är oerhört opraktisk och försämrar inlärningen hos din hund. 
  19. Fokusera på korta promenader som du orkar träna på. Då får du snabbast effekt.
  20. Kom ihåg att du får snabbaste tränings-resultatet med en hög takt/frekvens på dina godisar/förstärkare! Det är så viktigt att det tål att sägas 2 gånger! Så hjälp din hund att göra rätt och var extremt generös/tydlig med dina belöningar!

Lycka till! Om du inte får till det själv kontakta en välutbildad hundinstruktör. Belöningsbaserad träning fungerar! Punkt.

STORT TACK

Bamsetack till Foxy och John för att jag fick möjlighet att träna med er!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jag vill logga in till Braver Dogs kursplattform

Jag är medlem i Braver Dogs Målcirkel och vill logga in där

Jag vill logga in till Braver Dogs kursplattform

Jag är medlem i Braver Dogs Målcirkel och vill logga in där