Hundens språk och signaler

Hunden uttrycker hur den känner sig genom sitt kroppsspråk; summan av dess hållning, rörelsemönster och ansiktsuttryck. Nedan ser vi t.ex. den härliga huskyn Missy med avslappnad spänst njuta av livet.

missy-springer-avslappnade-men-alerta-oron-mun-oppen

I Jyckens Julkalender som jag startar den 1a december här på min blogg kommer vi gå igenom flera av de beteenden och signaler som hunden använder när den känner sig stressad. Sådana beteenden använder hunden för att t.ex. signalera att den känner ett visst obehag och önskar lämna situationen i fråga och/eller vill att de andra inblandade lugnar ner sig. Om vi ägare missar dessa stress-signaler och t.ex. inte ger hunden mer utrymme – eller slutar med det vi håller på med – så eskalerar hunden sitt beteende, ungefär som när vi ibland höjer rösten när vi pratar med någon som inte lyssnar på vad vi säger.

ulv-och-misha-tillsammans

På bilden ovan ser vi de Holländska varghundarna (Saarloos wolfdog) Misha och Ulv dela en fin stund tillsammans. Hundar är sociala djur och har till stor del ärvt sitt sätt att kommunicera från sin stamfader vargen. Både vargen och hunden använder sitt kroppsspråk för att undvika bråk och aggression. De djur med bra förmåga att ge klara och tydliga signaler, och på så vis undvika bråk, har överlevt bättre och därmed kunnat föröka sig under artens utveckling. Ett naturligt urval helt enkelt. Att hamna i slagsmål är för en vild hund, eller varg för den delen, förenat med livsfara. Ett brutet ben, eller t.o.m. en stukad tass kan leda till döden om djuret inte klarar av att finna mat pga. av sin skada. Man kan säga att hundarna är programmerade till att göra allt de kan för att undvika konflikt och använder sitt kroppsspråk för detta ändamål.

När det handlar om att tyda hundens signaler är det viktigt att komma ihåg att ett visst beteende kan ha flera olika funktioner. En hund kan skälla för att den vill ha uppmärksamhet, skälla för att den blir exalterad och upprymd när det kommer besök, skälla när den hör att någon går förbi ytterdörren, skälla på andra hundar i parken för att den vill få igång dem till lek eller skälla på andra hundar i parken för att hålla dem borta, osv. Ibland är hundskallets funktionen alltså att undvika någonting och ibland är funktionen att få tillgång till någonting.

Ett beteende måste således tolkas inom ramen för det som händer i miljön och man behöver nyanserat titta på summan av beteendets helhetsuttryck, indikerat av pilarna på bilden nedan.

iggy-veranda-3-med-text

Vilken intensitet har beteendet? Hur ser pupillerna och ögonen ut? Hur andas hunden? Vilka andra rörelser, ansiktsuttryck, muskelanspänningar osv ger hunden uttryck för. Bara för att hunden viftar på svansen kan man inte anta att den är glad och lugn. En hund kan t.ex. också vifta på svansen under jakt, eller när den är osäker. När hunden hälsar viftar den faktiskt åt olika håll beroende på om den är trygg eller otrygg med personen den hälsar på.

Det är alltså nyanserna och summan av signalerna som gör att man kan förstå vad hunden ger uttryck för med sitt beteende. Det ska vi titta mycket på i Jyckens Julkalender med hjälp av både foton och illustrationer.

Jämför gärna de två bilderna på Iggy nedan. Vid första anblick ser de helt lika ut, men visst finns det små olikheter som avslöjar skillnader i känslorna bakom uttrycken. Ju bättre vi blir på att lägga märke till dessa små signaler, desto mer nyanserad och fördjupad blir vår förståelse av hunden och dess beteende vilket i sin tur stärker relationen mellan ägare och hund.

iggy-veranda-1 iggy-veranda-2

Med kunskap om hur hunden kommunicerar kan vi undvika olyckor där hunden känner sig trängd och tvingad att bita ifrån. Vi kan även själva använda många av dessa signaler för att t.ex. få en rädd hund att förstå att vi inte vill den illa eller för att hjälpa en stressad hund att lugna ner sig. Ja, det finns oerhört många goda skäl till att vi lär oss att bättre förstå vår bäste vän.

SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG

  • Ett och samma beteende kan ha olika funktion
  • Man måste se helheten för att förstå vad hunden känner och vill (dvs vad beteendets funktion är)
  • Hunden eskalerar sitt beteende om omgivningen missar eller ignorerar dess signaler vilket kan leda till att den biter i ett försök att skydda sig

TACK!

Tusen tack till Lisa för de fina bilderna på Missy, Misha och Ulv!

Dela gärna inläggen med andra så att vi sprider kunskapen till så många som möjligt! Och häng med på torsdag när vi startar Jyckens Julkalender!

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jag vill logga in till Braver Dogs kursplattform

Jag är medlem i Braver Dogs Målcirkel och vill logga in där

Jag vill logga in till Braver Dogs kursplattform

Jag är medlem i Braver Dogs Målcirkel och vill logga in där