3. Så fungerar beteendemedicin

3. Så fungerar beteendemedicin

I dag närmar vi oss ett känsligt ämne: Om det fungerar att ge beteendemedicin till en hund och i sådana fall hur det fungerar.

Vi diskuterar om beteendemedicin kapslar in känslor och om de mediciner som är registrerade för att användas för hundar med separationsproblem bör klassas som “lugnande” eller inte.

OBS! Vi nämner ett antal olika läkemedel och preparat i detta avsnitt! Det betyder dock INTE att vi rekommenderar det ena eller det andra. Tror du att din hund behöver komplettera träningen med läkemedel skall du diskutera detta med er veterinär. Om – och i sånt fall vilket läkemedel – som skulle kunna passa en viss hund är inget man kan tipsa om i generella termer.

I avsnittet avhandlar vi bl.a:

  • En studie, publicerad 2015 i BMC Veterinary Research, som undersökte hur hundar med separationsproblem påverkas av kombinationen läkemedel och beteendeträning.
  • Att medicinering alltid är ett komplement till beteendeträning, aldrig ett substitut
  • Behandling och hur den påverkar beteende och sinnesstämning
  • Det personliga beslutet att använda beteendemedicin och att det alltid ska tas ihop med hundens veterinär

För att få största behållning rekommenderar vi dig att du först lyssnar på det förra avsnittet där pessimism och optimism diskuterades på djupet.

Behöver du hjälp med separationsproblem hos din hund finner du information om Braver Dogs Trygg Ensam här.

Nedan finner du en illustration som kan göra det lite enklare att förstå studien vi avhandlar.

Tilläggas bör också att nyligen (efter vi spelade in detta avsnitt) så har läkemedlet Fluoxetin som bl.a. nämns i avsnittet faktiskt blivit licensierat för användning på hundar med separationsproblematik i Sverige under produktnamnet Reconcile. Det finns idag alltså flera olika läkemedel som vi i Sverige kan använda som komplement till träning när en hund har separationsproblem.

Med risk för att låta som en trasig skiva så vill vi poängtera än en gång att även om vi diskuterar vissa läkemedel i detta avsnitt så rekommenderar vi inte det ena eller det andra! Beslut om att komplettera träningen med medicinering – och vilket läkemedel man i sådana fall väljer – skall alltid tas av hundens veterinär och ingen annan. Självklart i samråd med dig som ägare och ibland även med input från hundens beteende-utredare.

Det vore superkul att höra vad du tänker om det vi diskuterade idag. Tagga gärna Milene och berätta; @braverdogssweden på Instagram och @braverdogssweden på Facebook!

KÄLLA

STUDIE: Dogs with separation-related problems show a “less pessimistic” cognitive bias during treatment with fluoxetine (Reconcile™) and a behaviour modification plan (2015)

Stötta gärna Braver Dogs Podden! Du gör det enklast genom att betygsätta och recensera podden i din poddapp.

Vill du vill få ett mail varje gång vi släpper ett nytt avsnitt? Skriv upp dig på Braver Dogs nyhetsbrev!

Jag vill logga in till Braver Dogs kursplattform

Jag är medlem i Braver Dogs Målcirkel och vill logga in där

Jag vill logga in till Braver Dogs kursplattform

Jag är medlem i Braver Dogs Målcirkel och vill logga in där