Att förändra hundens beteende

Att försöka få bort ett beteende hos ett djur genom att undertrycka det med hårda tillsägelser eller bestraffning är – av väldigt många vetenskapligt bevisade anledningar – inte en bra strategi, läs gärna mitt tidigare inlägg Punishment Was Always Broken (på engelska) om problematiken med bestraffning och i förra inlägget Nej! Fy! förklarade jag varför tillsägningar inte är någon smart tränings-strategi heller.

Det hör till undantagen men visst kan jag säga NEJ till en hund om jag ser att den precis är på väg att göra någonting jag inte vill den skall göra säg t.ex. att den är på väg att sno en kaka som fallit ner på golvet. Det är ju sådana tillfällen som kan dyka upp i vardagshanteringen. Men…

Om jag säger NEJ behöver jag sedan otroligt snabbt följa upp mitt NEJ med att tala om för hunden vad det är jag vill den skall göra istället för att sno kakan, t.ex ”ligg”eller “sitt” eller “kom” och sen direkt belöna (positivt förstärka) det beteendet. Kakexemplet är egentligen dåligt eftersom vår hund Iggy har ett ”låtbli”-kommando som hon vet betyder att hon inte skall röra det hon vill ha runt henne, men om jag t.ex. har en hund inackorderad hos oss som inte har ett sådant kommando, då är NEJ något jag skulle kunna använda på så vis som en engångsföreteelse. Efter en sådan händelse måste jag naturligtvis se till att ha all mat långt utom räckhåll för den inackorderade hunden. Allt annat vore otroligt orättvist.

Vardagshantering skiljer sig dock från träning. I vardagen dyker saker upp när man minst anar det och man måste göra det bästa man kan i den situationen. Under ett träningspass däremot har man utbildad personal som ger en feedback och hjälper till att kontrollera situationen så att man undviker överraskningar och framförallt arrangerar träningen så att hunden lyckas.

När man lägger upp en träningsplan och arbetar medvetet med att förändra ett väl inlärt och hårt repeterat beteende hos en hund så är ett effektivt tillvägagångssätt att först lära hunden det beteende man vill ha och sen importera in det beteendet till problemsituationen.

Säg att en hund hoppar upp på människor för att den lärt sig att det är kul och leder till massa uppmärksamhet. Det vi vill att hunden skall göra istället är kanske att sitta ner när den hälsar på människor, med alla fyra tassarna på marken. Då kan vi t.ex. lära hunden att sitta och förstärka ”sitt” genom att öva och belöna i massa olika situationer så att beteendet verkligen sitter som berg! Vart vi än säger ”sitt” så sätter sig hunden ner och förblir sittande tills vi säger till den att den är fri att gå och göra vad den vill. Först då är vi redo att vi ta med oss ”sitt” till den mer känsloladdade situationen då hunden hoppar upp på människor och börja träna där. Självklart iscensätter vi situationen så att vi är så säkra vi bara kan på att hunden kommer klara det, vilket är en riktigt viktig del i hundträning och beteendemodifikation. Om hunden är för uppspelt eller stressad kommer det inte funka. Man kan välja en smart tid på dagen då hunden är som lugnast, välja ett rum/plats där hunden inte hoppat upp mycket på människor tidigare, välja en person som man vet hunden inte blir som tokigast med osv. Sen arbetar man med små stadiga steg vidare, i den takt som fungerar för hunden.

Om det handlar om beteenden som är starkt negativt laddade hos hunden, som det kan vara t.ex. när man har problem med hundmöten eller en hund som gör utfall mot bilar så krävs det en lite mer komplex strategi men basen är den samma. Att arbeta med hunden på ett lugnt och tryggt vis. Lära den beteendet vi önskar. Gradvis lära hunden att använda det nya beteendet i den jobbiga situationen, och även hjälpa hunden att slappna av i närheten av det som är känslomässigt laddat vilket gradvis förändrar hur hunden känner inför det “jobbiga”. På så vis bygger vi en ny vana helt enkelt. Positiv förstärkning och TTouch är de verktygen jag använder mest i detta arbete.

Oavsett vad det är vi vill lära våra hundar, så är det viktigt att komma ihåg att tillsägelser som ”nej” och ”fy” inte hjälper hunden förstå vad det är vi vill den skall göra. När det ”fungerar” lär sig hunden att undvika obehag vilket är en otrolig skillnad jämfört med en hund som lär sig genom att bli belönad för ett ”rätt” beteende. Tänk t.ex. hur det skulle varit för Iggy om jag lärt henne “låt bli” (kommandot är “leave it”) och “varsågod” (“take it”) genom att säga till henne på skarpen när hon råkade ta godiset istället för att belöna henne för rätt handling… Eller tänk om jag t.o.m. smällt till henne på nosen när hon gjorde fel… Hur skulle det påverka hennes motivation och tillit? Skulle hon tryggt ta godiset eller skulle hon tveka?

Faktum är att man vet hur sådan träning påverkar hunden jämfört med att använda positiv förstärkning. Det har det gjorts många vetenskapliga tester på. Jag kommer dela med mig om en del av dem en annan dag. Fram tills dess njut av livet med din hund, katt, häst eller vad det nu kan vara. Livet är här och nu!

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jag vill logga in till Braver Dogs kursplattform

Jag är medlem i Braver Dogs Målcirkel och vill logga in där

Jag vill logga in till Braver Dogs kursplattform

Jag är medlem i Braver Dogs Målcirkel och vill logga in där