Tellington TTouch Träning är en nytänkande och effektiv metod för hantering, rehabilitering och träning av såväl hundar som andra djur som främjar lugn och bygger tillit.

Nedan är en generell text om TTouch men jag har också skrivit flera separata inlägg där olika delar av TTouch beskrivs lite mer i detalj:

VAD ÄR TTOUCH?

TTouch kan beskrivas lite som Yoga eller Tai Chi för djur. Vi arbetar med rörelseutövningar i s.k. markarbete (groundwork) samt olika mjuka beröringar (bodywork). Alla olika TTouch-beröringar är namngivna efter djur; zebra, björn och schimpans för att nämna några få, och de är indelade i cirkulära rörelser, lyft och mjuka strykningar. Varsamt, långsamt och med lätt tryck flyttar man huden med de följsamma rörelserna vilket har en lugnande effekt.

Med TTouch observerar vi vad som händer i djurets kropp och  influerar varsamt rörelse-mönster och hållning vilket i sin tur förbättrar hur t.ex. hunden känner sig och därmed förändrar och förbättrar man även beteendet. Man hjälper hunden att komma i balans både fysiskt och psykiskt.

Med Tellington TTouch Träning kan man således rehabilitera hundar och katter och hjälpa dem komma över problembeteenden som aggressivitet, reducera rädsla och stress, få dem att slappna av, öka välbefinnandet och därmed även förbättra inlärningen. Andra bekymmer kan vara att det är svårt att klippa klorna eller borsta pälsen, förberedelse inför ett barns ankomst, katter som kissar inne, hundar som hoppar, drar i kopplet, är rädda för fyrverkerier eller har separationsrelaterade problem.

I markarbetet får hunden röra sig långsamt, men med styrka, runt, genom och över olika hinder.

Hunden får även gå över olika ytor i markarbetet. Erfarenheten av att känna olika ytor under tassarna kan hjälpa en ängslig hund att bygga självförtroende. Naturligtvis är det inget tvång. Om en hund inte vill gå över en viss yta så provar vi något annat. Kanske gör vi några TTouch beröringar, går i en stor cirkel osv. Man kan prova den “svåra” ytan igen senare, eller nästa gång man tränar. Men det här är inte agility. Alla hundar måste inte göra allt. Och det kan finnas en bra anledning till att en hund inte vill gå över en viss yta. Vi skyndar långsamt och observerar hunden. En central del i TTouch markarbete är en  s.k. labyrint som man leder hunden långsamt igenom. Att få röra sig lugnt och beskedligt och svänga på kroppen i olika håll verkar lugnande på många hundar. Labyrinten görs enkelt med rep på marken eller liknande.  Markarbete ger hunden en medvetenhet om sina rörelse-mönster och sin hållning samt verkar avslappnande. Detta hjälper hunden att komma i balans.

Vi använder även bandage i olika formationer för att hjälpa hunden att finna lugn och komma i balans. Det lätta trycket av bandagen hjälper nervsystemet att slappna av.

Vi använder med fördel bandagen under markarbetet för att hjälpa hunden. Med det mjuka arbetet vi gör influerar vi hundens hållning och rörelser, vilket i sin tur har en positiv inverkan på beteendet. De flesta människor vet ju vilken skillnad det är om man kutar ryggen och spänner sig, jämfört med om man sträcker på sig, tar ett djupt andetag och sen andas ut långsamt. Men, vi kan ju inte be hunden att sträcka på sig och ta ett djupt andetag, däremot när vi guidar hundarna genom markarbetet, och de får röra sig på sätt de oftast inte är vana och som kräver att de fokuserar, så förbättras oftast hållningen och andningen. Det är därför man med fördel kan hjälpa bl.a. “aggressiva” hundar gör gör utfall mot andra hundar. Negativ förstärkning cementerar problem-beteendet eftersom den läskiga andra hunden, eller människan, försvinner längre bort när man skäller. Även nervösa hundar som är väldigt fokuserade på sin matte eller husse kan lära sig mycket av markarbete.

Här kan du se ett klipp när jag använder något vi kallar Lugnande Band (calming band) för att hjälpa min hund Iggy att lugna ner sig. Här är ett klipp som visar hur vi kan hjälpa en rädd eller frustrerad hund med TTouch. Här kan du får reda på hur du applicerar ett bandage som verkar lugnande på många hundar, en s.k. head wrap som Iggy har på bilden nedan.

IMG_3293

Under träning är vi uppmärksamma på hur djuren känner och mår genom att observera deras kroppsspråk; rörelsemönster, hållning och signaler. Djur kommunicerar ju i första hand med kroppsspråk. Skäller, fräser eller biter de har vi ofta missat signalerna djuret använt innan. Då blir djuret istället tvunget att ”skrika” åt oss genom att morra, visa tänderna eller bita. Sådana beteenden arbetar vi för att undvika med TTouch. Vi vill att en session skall vara så avslappnande och lärorik som möjligt. Ett stressat djur lär sig, liksom en stressad människa, ytterst lite.

Vi studerar även pälsen eftersom den kan säga oss mycket om hur ett djur mår. Vi tittar efter utstickande mönster och kvalité på pälsen; mjäll, kalla och varma platser, virvlar, grovlek och plötsliga förändringar i pälsen kan vara en indikation på problem huden som muskelanspänningar, reducerad rörlighet osv. På bilderna nedan kan man se hur pälsen signalerar stelhet i höfter och bakparti genom sitt tufsiga och grova utseende jämfört med resten av pälsen.

IMG_1897 IMG_1895

Naturligtvis tar TTouch helt avstånd från tvång, skrämsel & bestraffning. Med TTouch strävar vi efter att arbeta i den takt, och på det vis, som fungerar bäst för varje enskild individ, vilket också skapar tillit. Vårt motto är Resultat, Respekt & Relation.

Här finns en Facebook sida för folk som vi lära sig mer om Tellington TTouch Training. Och här kan du läsa mer om TTouch på Engelska.

Det är viktigt att tänka på att även om TTouch kan få ett djur att må bättre och lösa beteendeproblem så är det inte ett substitut för veterinärbehandling. Alla djur bör regelbundet besöka sin veterinär.

FÖR DEN SOM VILL HA HJÄLP

Vill du ha hjälp med ditt djur, boka en föreläsning, eller komma på besök och träna hemma hos mig ta kontakta via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.

OM MIG

Jag är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt, mer info finner du här.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Jag vill logga in till Braver Dogs kursplattform

Jag är medlem i Braver Dogs Målcirkel och vill logga in där

Jag vill logga in till Braver Dogs kursplattform

Jag är medlem i Braver Dogs Målcirkel och vill logga in där